آیا رژیم غذایی فاقد گلوتن برای کودکان مفید است؟

  • چهارشنبه 20 مرداد 1395

مقالات => پیام های بهداشتی

آیا رژیم غذایی فاقد گلوتن برای کودکان مفید است؟

بیماری سلیاک در جهان روز به روز در حال گسترش است و صنعت غذایی فاقد گلوتن نیز با سرعت بیشتری رشد می کند  و 135 درصد بین سال­های 2013-2015 با فروشی به ارزش 11.6 میلیارد دلار ترقی پیدا کرده است. حال عاملی که  باعث جذب افراد بدون بیماری سلیاک به مصرف نکردن گلوتن شده است، چه می باشد؟

بیماری سلیاک (CD: Celiac Disease) بیماری خود ایمنی است. فردی که مبتلا به CD است قادر به مصرف گلوتن نیست  گلوتن پروتئینی است که در گندم  چاودار و جو یافت می­شود و مصرف این پروتئین می­تواند عواقب جدی در پی داشته و پاسخ ایمنی را تحریک کند که ممکن است به روده­ی کوچک و یا سایر نقاط دستگاه گوارش آسیب برساند. تحریک­پذیری و افسردگی، نشانه های معمول آن هستند و سلیاک یک بیماری ژنتیکی است و تنها درمان آن اجتناب از مصرف گلوتن است.در سال 2015، در حدود 0.5 درصد از آمریکایی ها GFD): Gluten Free Diet) شدیدی را دنبال می­کردند، 25 درصد مصرف غذاهای فاقد گلوتن را گزارش دادند و بین 15-21 درصد «غذای بدون گلوتن» را در هنگام خرید مواد غذایی «بسیار مهم» قلمداد کردند.

GFD:

مواد غذایی حاوی گندم، جو، آرد چاودار و جو پرک شده ،  نان، ماکارونی، کیک، شیرینی کراکر ، سس یا سس­های گوشتی آرددار از جمله موادی هستند که در رژیم غذایی بدون گلوتن باید رعایت گردند.

گلوتن در برخی از مواد مانند سوسیس و کالباس، سس سویا، برنج، طعم­دهنده­ها و مواد نگهدارنده و در برخی از داروها وجود دارد. فرد مبتلا به CD باید به دقت به برچسب این اقلام توجه داشته باشد.

غذاهای سالم شامل گوشت، ماهی، میوه، سبزیجات، برنج، سیب زمینی، عدس و دانه­های طبیعی و آجیل­ها هستند. بخصوص نان­، کیک، شیرینی آماده شده، و وعده­های غذایی آماده برای افراد مبتلا به CD مضر می باشند.

 در یک بررسی آماری در سال 2015 از 1500 آمریکایی دلیل انتخاب مواد غذایی بدون گلوتن آمار گیری شد .نتایج نشان داد که 35 درصد از افراد «هیچ دلیلی» برای انجام این کار نداشتند، 26 درصد معتقد بودند که این «گزینه­ای سالم» است و 19 درصد نگران «سلامت دستگاه گوارش» خود بودند . 10 درصد نیز شخصی را در خانواده داشتند که به گلوتن حساسیت داشت و 8 درصد خودشان به گلوتن حساسیت داشتند.

والدین بدون نگرانی برای سلامتی کودکانشان گاهی اوقات کودکان خود را وارد رژیم غذایی فاقد گلوتن می­کنند. با این باور که این امر باعث پیشگیری از CD میگردد یا جایگزینی سالم می باشند. بدون آزمایش CD یا بدون مشورت با متخصص تغذیه .

 تصورات غلط در مورد GFD

 هیچ فایده ثابت شده­ای در اجتناب از گلوتن وجود ندارد، مگر اینکه فرد مبتلا به CD بوده یا آلرژی به گندم داشته باشد. اجتناب از مصرف گلوتن می­تواند باعث مصرف بیشتر چربی و کالری بالاتر شود، زیرا محصولات GF بسته­بندی شده اغلب حاوی چربی و قند بیشتری نسبت به محصولات معمولی هستند و در نتیجه بطور بالقوه­ای منجر به چاقی و دیابت می­شوند.

اجتناب از مصرف گلوتن همچنین می­تواند به کمبودهای غذایی منجر شود، به ویژه ویتامین­های B، فولات و آهن، زیرا محصولات GFD اغلب فاقد غنی­سازی هستند.

باور دیگر این است که گلوتن سمی است، اما هیچ مدرکی دال بر سمی بودن آن وجود ندارد و در واقع، وابستگی بیش از حد به برنج، می­تواند افزایش مصرف آرسنیک را در پی داشته باشد که برنج به جذب آن تمایل دارد.

برخی از افراد بستگان نزدیک مبتلا به CD دارند و بخاطر ترس از ابتلا به این بیماری از گلوتن اجتناب می­کنند. بستگان سالم افراد مبتلا به CD لازم نیست از گلوتن اجتناب کنند، همین موضوع برای نوزادان سالم که در معرض خطر ابتلا به CD قرار دارند نیز صدق می­کند.

در چه شرایط GFD لازم است؟

 تعداد کمی از افراد با GFD زندگی سالم­تر و با کیفیت­تری خواهند داشت، اما آنها به راهنمایی متخصص تغذیه با تجربه نیاز دارند.CD تنها دلیل برای جلوگیری از گلوتن نیست. انجام این کار می­تواند به کاهش نشانه ها در افراد مبتلا به حساسیت گندمی یا آلرژی گندم کمک کند.

با این­حال، هیچ شواهد علمی وجود ندارد که اجتناب از گلوتن برای کودکی بدون تشخیص قطعی CD یا آلرژی به گندم بهتر است و انجام این کار می­تواند تشخیص بیماری سلیاک را پنهان کند.

GFD ممکن است هزینه­ی خانواده را بیشتر کند، زیرا محصولات GF گران­تر هستند. همینطور ناراحتی و انزوای اجتماعی توسط کودکان در این مورد گزارش شده است.

در این راستا، GFD ممکن است به معنای کیفیت پایین زندگی باشد که بطور بالقوه­ای خطرش بیش از فایده اش است.

 «باید به پدر و مادرها در مورد عواقب مالی، اجتماعی و تغذیه­ای ممکن ناشی از اجرای غیر ضروری رژیم غذایی فاقد گلوتن مشاوره داده شود».

 

 

ارسال نظر

ارسال